Algemene info sportpredikaten

Hoewel de Fell Pony van nature een allround pony is, zijn er in de loop der jaren toch steeds meer pony’s geweest die niet onverdienstelijk actief waren in de sport. Het NFPS heeft besloten om hiervoor sportpredikaten uit te gaan reiken. Pony’s die op een dusdanig niveau presteren in de wedstrijdsport, kunnen hiervoor beloond worden door middel van een sportpredikaat. Ouderdieren (hengsten en merries) kunnen in aanmerking komen voor een prestatiepredikaat, op basis van de sportresultaten van hun afstammelingen.

Behalve via de in de wedstrijdsport behaalde resultaten, is het ook mogelijk om een sportpredikaat te behalen door het succesvol afleggen van een IBOP-proef. De IBOP vindt plaats tijdens de Fell Pony Sportdag.

Behaalde Sport- en Prestatiepredikaten

Fell Pony Sportdag

De Sportdag is voor iedereen met een Fell pony, of men nu wel of geen lid is van het stamboek. Ruiters kunnen naar keuze 1 of 2 dressuurproeven rijden. Dit kan officieel (via KNHS) of onofficieel. Daarnaast kunnen de ruiters nog deelnemen aan een springparcours, deze is onofficieel. Tijdens de Fell Pony Sportdag wordt er gereden volgens de regels van het KNHS. Een hoofddeksel is dus verplicht, net als een paspoort van de pony. De pony moet uiteraard correct gevaccineerd zijn! 

Menners kunnen ook naar keuze 1 of 2 dressuurproeven rijden. Ook dit kan officieel (via KNHS) of onofficieel. Daarnaast wordt er een onofficieel vaardigheidsparcours gebouwd.

Zowel de ruiters als de menners kunnen deelnemen aan een IBOP-proef. 

Wat houdt de IBOP precies in?

De IBOP proef is een speciale proef waarbij de pony wordt beoordeeld op de volgende onderdelen: Stap-Draf-Galop-Springen (ruiters)-Balans-Houding/souplesse-Impuls- Geschiktheid/ karakter/werkwilligheid. De menners rijden hierbij alleen een dressuurproef, de ruiters rijden een dressuurproef en moeten een paar eenvoudige sprongetjes nemen.

Een sportpredikaat behalen

Dit zijn de vereisten om in aanmerking te kunnen komen voor een sportpredikaat:

DisciplineKlasse met aantal winstpunten
RuitersL2+5
MennersM+5 (dressuur)Klasse II + 3 (SGMW)
Endurance/MenduranceKlasse II + 3
WesternLevel II + 3
SpringenB+10 (pony’s)B+5 (paarden)
SGWB+4 (pony’s en paarden)
IBOPA/AA score

Men kan het sportpredikaat aanvragen als men kan aantonen dat de pony daadwerkelijk op het gewenst niveau presteert, bijvoorbeeld door middel van een kopie van ‘Mijn KNHS’. Daarnaast kan men ook een sportpredikaat behalen als de score van de IBOP-proef A of AA is. Deze score is vergelijkbaar met het niveau dat via KNHS-proeven bereikt moet worden.